Moottoriurheilutapahtumat Suomessa

Suomalaiset pitävät kovasta vauhdista ja äänekkäistä moottoreista, ainakin mitä on uskominen moottoriurheilun saamaan suosioon kansamme keskuudessa. Sadat tuhannet silmäparit seuraavat viikonloppuisin televisiosta Formula 1 -osakilpailuja ja eritoten suomalaisten kuskien menestystä. Suomalaiset harrastavat väkilukuun nähden poikkeuksellisen paljon moottoriurheilua ja varsinkin rallia, mikä selittyy osin syrjäisten maaseutujen tarjoamilla tieosuuksilla ja ajamiseen liittyvillä perinteillä. Myös moottoriurheilutapahtumia järjestetään maassamme paljon.

Suomalaisen autourheilun kattojärjestönä toimiva AKK-Motorsport kattaa alleen noin 320 eri jäsenyhdistystä ympäri Suomen. AKK-Motorsportin tarkoituksena on tukea suomalaisen autourheilun harrastamista sekä edustaa Suomen asioita kansainvälisessä autourheiluliitto FIA:ssa. Järjestöön kuuluvissa jäsenyhteisöissä on vaihtelevia määriä jäseniä alle kymmenestä useisiin satoihin. Eniten Suomessa järjestetään rallikilpailuja ja jokamiehenluokan kisoja, mutta maassamme organisoidaan myös kansainvälisen mittapuun moottoriurheilutapahtumia.

Tässä artikkelissa käydään läpi muutamia suurimpia moottoriurheilutapahtumia Suomessa.

Suomi hakee F1-osakilpailun isännöintiä

Suomen autourheilun kattojärjestö AKK-Motorsport, entinen Autourheilun Kansallinen Keskusliitto RY, aikoo toteuttaa tutkimuksen, jossa otetaan selvää mahdollisuudesta tuoda Formula 1 Grand Prix -osakilpailu Suomeen lähitulevaisuudessa. Vaikka Suomi on ollut merkittävä maa Formula 1 -historiassa tuottaen kolme maailmanmestaria, Suomessa ei ole koskaan ajettu Formuloiden GP-kilpailua. AKK-Motorsport on kuitenkin aloittanut ensitunnustelut mahdollisen Formula 1 -osakilpailun tuomisesta tuhansien järvien maahan.

Autourheiluliitto on hakenut rahoitusta Opetus- ja kulttuuriministeriöltä tutkimuksen tekemiseksi luodakseen realistisen tulevaisuudensuunnitelman Suomen F1 Grand Prix -osakilpailun mahdollistamiseksi. Osakilpailu olisi tarkoitus ajaa uudella 4,5 kilometrin mittaisella Kymiringillä, joka valmistuu vuoden 2019 aikana Iittiin. AKK:n toimitusjohtaja Tatu Lehmuskallion mukaan Suomella on loistava ja ainutlaatuinen osa moottoriurheilussa, mikä osoittaa maalla olevan yksityiskohtaista tietoutta ja osaamista kilpa-autoilun saralla myös kisojen järjestämiseksi.

Neste Ralli

Suomen tunnetuin ja suurin jokavuotinen moottoriurheilutapahtuma on ehdottomasti Jyväskylässä ajettava Suomen ralli, joka tunnetaan myös nykyisen sponsorinsa mukaisesti joko Neste Rallina tai kansainvälisessä muodossa Neste Rally Finlandina. Suomen ralli on ralliautoilun WRC-sarjan osakilpailu. Jo vuodesta 1951 lähtien yhtäjaksoisesti ajettu ralli on tunnettu aiemmin muun muassa Jyväskylän Suurajoina, 1000 Lakes Rallyna ja Neste Oil Rally Finlandina sekä monilla muilla nimillä.

Neste Ralli ajetaan Jyväskylässä elokuun alussa osana FIA:n rallin MM-sarjaa WRC:tä. Jyväskylän rallina puhekielessä tunnettu tapahtuma nauttii legendaarista mainetta rallipiireissä. Rallin erikoiskokeet ovat kuuluja erityisen vauhdikkaista sorateistä ja niiden näyttävistä hypyistä ja upeista järvimaisemista. Tapahtumana Suomen ralli on yksi koko MM-sarjan suosituimmista, minkä johdosta se on myös yksi Pohjoismaiden suurimmista jokavuotisista yleisötapahtumista, jossa käy vuosittain yli 270 000 katsojaa.

Imatranajo

Imatranajo on Suomen mittakaavassa suuri katuratamoottoripyöräilytapahtuma ja se on merkittävä tapahtuma myös koko eurooppalaisen katuratamoottoripyöräilyn kannalta. Imatran moottorikerho ry:n perustaman Imantranajo Oy:n tarkoituksena on kasvattaa tapahtumasta tulevaisuudessa vieläkin suurempi kesätapahtuma. Vuosien 1964–1982 välisenä aikana Imatralla ajettiin Suomen Grand Prix -osakilpailu ratamoottoripyöräilyn MM-sarjassa. Sittemmin katuratojen käyttö on vähentynyt ratamoottoripyöräilyssä, mutta vielä vuonna 2016 Imatra sisältyi International Racing Championship -sarjan osakilpailuihin.

Imatranajo on tällä hetkellä tapahtumana eräänlaisessa tienhaarassa, kuten rallin MM-sarjan Jyväskylän tapahtuma oli noin kymmenen vuotta sitten. Imatralla täytyy tehdä päätös siitä, jatkuvatko ajot pienempänä kaupunkitapahtumana vai lähteekö organisaatio hakemaan suurempaa kannattavaa kasvua. Järjestäjätahon visioissa siintää ajatus siitä, että Imatranajo on tulevaisuudessa kaikkien tuntema tapahtuma ratamoottoripyöräilyn sarjassa.

MotoGP Kymiringillä

Iitin Tillolaan valmisteilla oleva Kymiring näyttää osoittavan hankkeen toteutumista epäilleiden olleen väärässä. Kymiringille valmisteilla oleva GP-rata on ainutlaatuinen koko Pohjois-Euroopan mittapuulla. Kymiringillä on tarkoitus ajaa MotoGP-osakilpailuja vuodesta 2020 alkaen ja ensimmäiset MotoGP-luokan testiajot on tarkoitus ajaa radalla elokuussa 2019. Kymiringin vahvuuksiksi moottoriurheilutapahtumien pitopaikkana listataan muun muassa hyvät yhteydet sekä Helsingistä että Pietarin alueelta, minkä odotetaan tuovan paikan päälle katsojia Venäjältä.

Eläintarhan ajot

Kilpa-autoilija Sulo Paavo Johannes Keinänen ideoi 1930-luvulla Helsingin Eläintarhassa ajettavat Eläintarhan ajot, eli viralliselta nimeltään Suomen suurajot. Suomen suurajoja ajettiin vuosina 1932–1963. Keinänen kehitti idean Eläintarhan ajoista palattuaan laivalla Suomeen Tukholmassa ajetusta tapahtumasta. Jo seuraavana vuonna ajettiin ensimmäiset Suomen suurajot. Lähes kolmekymmentä vuotta ajetut ajot päättyivät vuonna 1963 järjestettyyn tapahtumaan, jossa kuoli ruotsalainen kuljettaja Örjan Atterberg. Ajot nähtiin liian vaarallisiksi ja lopetettiin tähän.

F1-veneiden osakilpailut Suomessa

F1-veneillä ajettava F1 Powerboat Racing -sarja on moottoriveneilyn korkein kilpasarja, jossa ajetaan Formula 1 -autosarjan tavoin osakilpailuja, joissa kerätään pisteitä niin kuljettajien kuin valmistajienkin maailmanmestaruussarjoihin. Suomessa F1 Powerboat Racing -osakilpailuja on ajettu Lahden Vesijärvellä noin kahden kilometrin mittaisella radalla vuonna 2008, Helsingissä vuosina 2001 ja 2003 sekä Tampereella vuonna 1998. Lahdessa on järjestetty lisäksi F1 Powerboat -viikonloppu vuonna 2009.

Päijänteen ympäriajo

Lempinimellä “Päitsi” tunnettu Päijänteen ympäriajo on maamme tunnetuin luotettavuusajon, eli enduro-moottoripyöräilyn kilpailu, joka ajetaan joka kesä. Ensimmäinen Päijänteen ympäriajo järjestettiin jo vuonna 1927, minkä ansiosta se on jo kansainväliselläkin mittapuulla yksi vanhimmista yhä järjestettävistä moottoripyöräkisoista. Päijänteen ympäriajo on huomattavasti normaalia enduro-kisaa pidempi suoritus, jossa maaliin pääseminen on jo monelle osallistujalle tavoitteen mukainen lopputulos. Kisa on toiminut myös enduron MM-osakilpailuna.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *